2010. április 21., szerda

Kérdezd meg Alízt


Elolvastam: 2010 április 19.

Kissé szakmai, kissé emberi, kissé (?) tragikus, kissé meglepő - de semmiképpen nem mulatságos. Egy 15 éves középosztálybeli amerikai családból származó lány, sok kamaszos problémával.... egy bulin találkozik a droggal, ami az élete részévé válik. Sodorja magával a társaság, és egyre bentebb-bentebb kerül a spirálba. Egyik drog után jön a másik, néha ki szeretne kerülni, de valami mégis visszarántja. Elszökik a családtól, szex-rabszolgává válik. Minden álma szertefoszlik, ám sokáig kapaszkodik a foszlányokba és próbál visszakerülni a normál kerékvágásba. Mindezt napló formájában megörökítve tálalja. Nagyon tanulságos, sok vonatkozásában ismert történet. Bár ennek ellenére még mindig vannak olyan fiatalok, akik változatlanul ebben az életformában veszítik el önmagukat -azonban úgy gondolom, hogy ők a legritkább esetben gondolnak arra, hogy leüljenek elolvasni egy bármilyen könyvet (tisztelet a kivételnek).


Ami mégis megdöbbentő ebben a könyvben az a háttérsztori. Ezt a naplót ugyanis nem Alíz írta, hanem egy 50-es éveiben járó, mormon vallású írónő, Beatrice Sparks, akinek több hasonlóan rossz döntést hozó fiatalról jelen már meg fiktív történetet elmesélő könyve (AIDS-ben meghalt lányról (It Happened to Nancy), tinédzser kismamáról (Annie’s Baby: The Diary of Anonymous, a Pregnant Teenager), tanárával szexuális kapcsolatba keveredett diákról (Treacherous Love: The Diary of an Anonymous Teenager) és utcára került tiniről is (Almost Lost: The True Story of an Anonymous Teenager’s Life on the Streets). Ezek a könyvek, úgy, ahogy Alíz története is egy-egy szépen kidolgozott tanmese, kapaszkodó és segítség, hogy az olvasó fiatal lélek helyes döntést hozzon, ismerje a választott életutat, mielőtt rálép. Olyan szépen kialakított sztori, hogy nehéz elképzelni, hogy nem valós, bár az írónőt megkérdezték a háttéranyagról, és ő azt vallotta, hogy egy létező lány szolgált a történet alapjául, de egy kissé felturbózta további Alízok tragédiájának beleszövésével. Mindenesetre biztos vagyok benne, hogy akár szóról szóra igaz is lehetne - és igaz is. Nagyon-nagyon sok Alíz járkál közöttünk, bandukol az éjszakában magányosan. Ami hiányolok a történetből, de a tanmese jellege nekem választ adott a miért-re: a család ugyan támogatja Alízt, amiben tudja, ám a legfontosabb támogatást nem kapja meg időben: a szakembert....

6 megjegyzés:

  1. A lányom említette ennek a könyvnek a címét amikor a suliban az első drogprevenciót tartották nekik, valahogy kiment a fejemből ...szerencsére nem vagyunk érintettek, de most, hogy írtál róla keresni fogom és elolvasom.

    Pl ez is lehetne kötelező A kőszívű ember fia helyett , na jó mellett.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg lehetne. Sokat tanulhatnának belőle.

    VálaszTörlés
  3. Én is ott hallottam először. Már egy drogprevenciós szülőin. De még nem olvastam.

    VálaszTörlés
  4. Érdemes elolvasni, nagyon rövid.

    VálaszTörlés
  5. Kitalált sztori. Évekre mély depibe estem tőle: ezek szerint ilyen a világ? Megváltás volt, mikor ezt a bejegyzést olvastam:

    http://www.urbanlegends.hu/2005/12/kerdezd-meg-alizt/

    http://en.wikipedia.org/wiki/Go_Ask_Alice

    VálaszTörlés
  6. Hmm it appeaгs like your site ate mу first comment (it was suρeг long)
    so I guеss I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly
    еnjoying yоur blog. І as wеll
    am an aspiгing blog writeг but I'm still new to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers? I'd defіnitely appreciate
    it.
    My web site - custom titanium ring

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!