2012. december 20., csütörtök

Hajnali alkony


Chris Bohjalian: Hajnali alkony


Chris Bohjalian könyve nagyon aktuális témát boncolgat: otthonszülés, a nők és a bábák felelőssége és jogai. Gondolom, erről mindenkinek a Geréb Ágnes-ügy jut az eszébe.
A történet a '80-as évek eleji Vermontban játszódik, Sibyl Danforth, hivatásos bábaasszonlánya meséli el édesanyja életét és tragédiáját. Sibyl otthonszüléseknél segédkezik, már több, mint tíz esztendeje, szaktudásának rengeteg anyuka és baba hálás lehet. Egy hideg téli napon a lelkész, Bedford tiszteletes felesége vajúdni kezd második gyermekükkel. Sibyl útra kel a a hóesésben, hogy világra segítse a kisbabát. A vajúdás halad a maga útján,úgy tűnik, minden rendben van. A kitolási szakasz azonban nagyon elhúzódik... Valami gond lép fel azon a jeges vermonti éjszakán. Egy szülő nő meghal, valaki ad hoc császármetszést végez, a baba életben marad. Rengeteg a kérdés a történetben és a kétség a szívekben. Vajon miért kellett ennek így történnie? Nem volt más lehetőség?
Hamarosan megkezdődik a büntetőeljárás Sybil ellen. Felszólalnak hivatásos bábák, szülésorvosok, igazságügyi orvosszakértők, anyák, akik otthon hozták világra gyermekeiket, a halott nő férje, Sybil segitője... Érvek és ellenérvek. Melyik biztonságosabb, melyik jobb az anyának és a babának, kórházban szülni és születni, avagy a nyugalmat és a békét jelentő hálószobában?

Nagyon érdekel a téma, ráadásul a stílus remek, mondhatni magával ragadó, így gyorsan ki is végeztem ezt a könyvet. Mindenkinek megvan a maga véleménye a témában, ettől függetlenül ez egy fantasztikus olvasmány. Főleg azért, mert úgy gondolom, hogy nem ítélkezik, nem teszi le a voksát egyik csoport mellett sem. (Bár a végén éreztem egy egészen halvány, ám annál meglepőbb utalást az író hozzáállására.) A könyv nagy részét a büntetőper tölti ki, az egész izgalmas és egyszerre elgondolkodtató.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas története olvasni egy napjainkban nagyon is aktuális témában. Nálam ez a könyv 10 pontos. Egyébként Oprah is a kedvencei közé választotta, New York Times and USA Today bestseller is lett. 2001-ben a történetet megfilmesítették Sissy Spacekkel a főszerepben (Midwives, nálunk Halálos hivatás - igencsak beszédes - címmel vetítették).


10/10

4 megjegyzés:

  1. hu megkeresem a konyvtarban... van itt (USA-ban) egy BBC sorozat, de mar keson eszmeltem, azt hiszem mar csak egy resz van vissza karacsonykor. az is erdekesnek tunik...
    a BBC oldlan a 6. reszt meg meg lehet nezni 3 napig
    http://www.bbc.co.uk/programmes/b01b2w74

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a beszámolódat, ez is nagyon felkeltette érdeklődésemet....
    Annyira jó a blogod, hogy az ember folyamatosan csak olvasni szeretne....
    Köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, hajrá :) Szívesen buzdítom erre az embereket!

      Törlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!