2018. május 6., vasárnap

A Kör



A TITOK HAZUGSÁG
A MEGOSZTÁS TÖRŐDÉS
A FÉLREVONULÁS LOPÁS


Ez a történet thriller a javából! És elnézve, merre tart a világ, mely cégek válnak a világ vezető hatalmaivá, egyáltalán nem is csodálkozom azon, hogy már-már alig tűnt víziónak vagy sci-finek A Kör.
A Kör egy olyan közösségi felület, amelyet kicsit továbbfejlesztettek, mindezt a világ jobbítása és az emberi kapcsolatok minőségének fokozása (?) érdekében: ezen keresztül tudsz vásárolni, ezen keresztül tárolod az egészségügyi adataidat, stb. Szépen lassan terjeszkedik, rátelepedik a mindennapjaidra, és a kollektív tudat megteremtésén fáradozik. Kamerákkal, drónokkal hálózzák be a világot, így a megosztásokkal minden és mindenki látható és elérhető lesz a nap bármely szakában. Eltörlődik az a fogalom, hogy magánélet, emberi jogok, egészen pontosan átíródnak, hiszen jogod van TUDNI mindenről, ISMERNI a veszélyt, RÉSZT VENNI mindenben. Ha nem osztod meg a gondolataidat, élményeidet, a fotóidat, önmagadat, akkor elveszel valamit a többi embertől, a közösségtől. Azzal pedig, hogy mindig minden látható és követhető, visszaszorul a bűnözés és egy jobb élet vár ránk, a lehetőségek tárháza.
Hogy mindez mivel jár? Az állandó online élettel, az örökös részvétellel, nyugalom és csend nélkül? A szabadság válik a legnagyobb börtönné.
A ma létező legnagyobb informatikai cégeknek mi magunk vagyunk a fizetőeszköz, a termék egyben, úgy adják-veszik az adatainkat, hogy sokan megdöbbennének, ha tudnák... Az interneten elejtett bármilyen megjegyzés, komment, like egy információ számukra Rólad, amelyet nem átallnak saját céljaikra felhasználni.
Visszatérve a könyvre: fiatal főszereplőnk, Mae Holland sajnos semmilyen szimpátiát nem tudott belőlem kiváltani, nyilván fiatal, bizonytalan, az agya könnyen átmosható, mégis mindig bajban vagyok, ha legalább egy személyt nem tudok megkedvelni a szereplők közül, ez a könyv egészével való kapcsolatomra is rányomja a bélyegét. Így aztán első körben rosszabbnak értékeltem ezt a könyvet, mint amilyen. Jobban örültem volna, ha van bármi, amiben hősnőként tekinthetek rá, ám így ennek az agymosott társadalomnak a tökéletes prototípusaként fogadom el. Így aztán nincs nagy dráma, nincs fenyegetőzés, a Kör nem tesz be Mae-nek, aki nem megy szembe az árral, hanem szépen sodródik azzal. Ezért mondanám, hogy néhol hiányérzetem támad: semmi akció, semmi ellenállás? Ez az oka annak, hogy tartom teljesen igaznak azt az állítást, miszerint A Kör Orwell 1984-ének update-elt verziója.
Nem akarok spoilerekbe bocsátkozni, de nagy hatású és elgondolkodtató könyvnek tartom, ugyan van benne néhány klisé, mégis nagyon szuggesztív és magával ragadó. És készült film is (természetesen), nem kisebb nevek olvashatók a szereplőgárda tagjai között, mint Emma Watson és Tom Hanks. Kíváncsian várom. UPDATE: A film fele ennyire jó, ráadásul némi (kifejezetten kényes részeket érintő) módosítás is bele került, így a könyv árnyékában gyenge közepes...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!