2018. május 18., péntek

A múlt sebei



Bruce Machart: A múlt sebei


A történet Amerika egy messzi-messzi vidékén, Lavaca megyében, Dalton városában játszódik, ahol nagyrészt cseh származású betelepültek élnek. 1895 februárjában megszületik Karel Skala, negyedik fiúgyermeke édesanyjának, Klarának, aki már nem nevelheti föl gyermekét, mert a szülésbe belehal. Apja, Vaclav Skala belezápul felesége elvesztésébe, és négy fiát úgy dolgoztatja a könyörtelen Vadnyugaton, mint az igáslovakat szokás - ezért köti össze a négy fiút a ferde nyak nevezetű testi fogyatékosság egy életen át. Történetünk középpontjában Karel áll, aki kilóg testvérei közül, hiszen sohasem ihatta édesanyja tejét, nem ismerhette ölelését, és még az apa is őt hibáztatja Klara haláláért. 



A komor hangulatú regényben nagy hangsúlyt kap a földbirtokosok harca minden talpalatnyi négyzetméterért, ám van egy leheletnyi romantikus szál is, ami ebben a sötét és kegyetlen világba bele sem illik: Karel beleszeret egy spanyol származású nagybirtokos csinos lányába, Gracielába, ami tovább bonyolítja testvéreivel való viszonyát. A család alakulásába harminc év betekintést kapunk, a történet 1924 decemberében ér véget.
Nem egy könnyed nyári könyv, ám egészen egyedi, olvasmányos stílusban megírt történet, mely állítólag az cseh származású író saját családtörténetén alapul. Úgy láttam, kevesen olvasták itthon (a moly szerint), így fontos megemlíteni, hogy Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék c. kötetéhez hasonlítják, így a rajongóknak biztosan tetszeni fog.


Dalton város, 1900-as évek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!