2018. május 14., hétfő

Janó ​és Janka nyári meséi

Annie M. G. Schmidt: Janó ​és Janka nyári meséi


Egy klasszikus holland gyermekkönyv-sorozat egyik darabját szeretném most Nektek bemutatni, ez pedig a Janó és Janka sorozat, és a nyári meséket (nyárra készülvén) vettük kezünkbe.

Vékony kis könyvecske, jó néhány,rövidebb mesével. Ami rögtön feltűnik: a gyerekek (emberek) és az élőlények feketék. Fekete-fehér árnyékszerű gyerekek? Muszáj volt utánajárnom a dolog eredetének, hiszen a gyerekeknek is rögtön feltűnt és nem győztek kérdezni. Azt olvastam a neten, hogy az írónő 1947-ben kezdte lejegyzetelni saját kisfia és a szomszédban lakó kislány egyszerű, mindennapi történeteit és akkor egész egyszerűen olcsóbb volt a fekete-fehér nyomtatás. Majd a klasszikussá vált gyermekmesék alakjai maradtak feketék, a környezetük pedig idővel kiszínesedett. Hogy miért feketék, és miért nem fehérek? Nem tudom. Erre nem találtam választ. 



Szóval számomra ezek a fekete gyerekeknek a kedves történetek ellenére is idegenek maradtak. Következő, ami feltűnt: ezek nem a mi gyerekkorunk meséi. Tengerben fürdenek, kertben sátoroznak, stb., szóval ez a hollandoké, az biztos. Aranyos történetek, tényleg egészen hétköznapi események elevenednek meg a lapokon: fagyit esznek (méghozzá rengeteget, már-már túl sokat), szúnyogokat kergetnek, megijednek a vihartól és hasonlók. Ezek nálunk ugyanúgy előfordulnak, mint Hollandiában. Mi is slagozunk és bizony, egymás lelocsolása mellett időnként a háziállatok is kapnak, csakúgy, mint Janó és Janka történetében.

Nagyon aranyos történetek, kitekintésnek mindenképpen nagyon jók, leginkább 2-5 éves gyerekeknek ajánlom. 
Magyarországon a Janó és Janka-sorozatból (eredeti nyelven Jip és Janneke) öt kötet jelent meg, minden évszakot képvisel egy könyv és külön kötetet kapott a Mikulás.





-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!